Дивна форма води може допомогти пояснити магнетизм Урана

Дата:

Однією з найбільш незвичайних речей про Уран і Нептун є їхні магнітні поля. Кожна з цих планет має гарячу безладну магнітосферу, зміщену в порядку та шалено нахилену від осі обертання таким чином, якого немає на жодній іншій планеті. Не зовсім зрозуміло чому, але завдяки групі дослідників ми могли б отримати нову частину головоломки: справді дивну, іонізовану форму води, яку називають аквадіумом, яка може існувати глибоко в надвисокому тиску всередині цих дивні, крижані світи.

Акводій складається зі звичайної молекули води з двома додатковими протонами, які надають їй чистий позитивний заряд, який – у достатній кількості – може створити планетарне магнітне поле, подібне до поля Урана та Нептуна. Магнітні поля планет простягаються далеко в простір навколо планет, які їх створюють. Однак вони генеруються глибоко всередині планети шляхом переміщення зарядів, хоча точний механізм може відрізнятися.

На Землі це залізо-нікелевий сплав, який хлюпає навколо ядра, обертається, конвекційно та електрично проводить, перетворюючи всю цю кінетичну енергію на електронні струми в тому, що називається динамо. Для Юпітера та Сатурна вчені вважають, що саме металевий водень є каналом для потоку електронів.

Земля, Юпітер і Сатурн мають відносно акуратні магнітні поля, які нагадують поля величезного стрижневого магніту, що рухається вздовж осі обертання планети, його лінії поля, як клітка, чітко з’єднують північний і південний полюси. Магнітні полюси Урана і Нептуна, навпаки, нахилені на 59 і 47 градусів відповідно від своїх осей обертання, а лінії магнітного поля постійно змінюються і зміщуються. І вони насправді не зосереджені в ядрах планет.

Одне з можливих пояснень полягає в тому, що магнітні поля можуть бути створені іонопровідною рідиною, в якій іони є носіями заряду, а не рідина, яка діє як провідник для електронів. Питання в тому, які іони? Деякі, як амоній, є очевидними можливостями. Але чи можуть молекули води планет відігравати більш значну роль у цьому процесі?

Під керівництвом фізика Джінгу Хоу з Університету Нанкай у Китаї команда дослідників повернулася до початкових принципів у поєднанні з моделями способу еволюції молекул, заглибившись у концепцію під назвою хімічна гібридизація.

Це коли орбітальні елементи атома змішуються або комбінуються, щоб створити атом, який може зв’язуватися по-новому. Існують різні типи гібридизації, але тут актуальна гібридизація sp3, у якій чотири орбіталі утворюють тетраедричну структуру навколо центрального ядра.

Кожна з чотирьох точок тетраедра має або одинокий електрон, здатний зв’язуватися з іншим атомом, або електронну пару, яка не може утворювати зв’язки з іншими атомами. У зовнішньої оболонки кисню є два одиночних електрони і дві електронні пари. Якщо приєднати атом водню до кожного з доступних валентних електронів, ви отримаєте H2O – воду.

Іноді водень без свого електрона – також відомий як звичайний старий протон – приєднується до однієї з електронних пар, утворюючи молекулу, яка називається іоном гідронію.

«Питання полягало в тому: чи можете ви додати ще один протон до іона гідронію, щоб заповнити відсутню частину? Така конфігурація за нормальних умов енергетично дуже несприятлива, але наші розрахунки показують, що є дві речі, які можуть це зробити», — говорить фізик. Сяо Дун з Нанкайського університету.

«По-перше, дуже високий тиск змушує речовину зменшувати свій об’єм, і поділитися раніше невикористаною електронною парою кисню з іоном водню (протоном) є чудовим способом зробити це: як ковалентний зв’язок з воднем, за винятком обох електронів у парі По-друге, вам потрібна велика кількість доступних протонів, а це означає кисле середовище, тому що саме це роблять кислоти – вони віддають протони».

Дослідники провели обчислювальне моделювання, і в умовах, подібних до тих, які, як вважають, існують на Урані та Нептуні, ось що сталося. При температурах близько 3000 градусів Цельсія (5430 Фаренгейтів) і тиску 1,5 мільйона атмосфер протони приєднуються до гідронію, утворюючи H4O2 – аквадій.

Звичайно, це ще теоретично. Для подальшого дослідження цієї можливості знадобляться більш детальні спостереження двох найдальших планет; але відкриття дають нам новий спосіб зрозуміти сині диваки, якими є Уран і Нептун. І вони також мають наслідки для хімії в цілому, представляючи, як пишуть дослідники, «важливе доповнення до традиційних фізичних і хімічних теорій, таких як модель відштовхування електронної пари валентної оболонки, перенесення протона та кислотно-основна теорія».

0 0 голоси
Рейтинг статьи
Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Поділитися:

Subscribe

Популярне

Останні новини
Останні новини

Орбан відкинув план перемоги Зеленського, запропонувавши віддати Путіну захоплені території

План перемоги президента України Володимира Зеленського, який він представив...

Білий дім: У НАТО дискутують про запрошення України, консенсусу немає

Країни-члени НАТО обговорюють надання Україні офіційного запрошення до Альянсу,...

Віттоцці визнано італійською спортсменкою року за версією FISI

Італійська біатлоністка, дворазова чемпіонка світу Ліза Віттоцці отримала...

Канада надасть Україні пакет військової допомоги на майже $50 млн

Канада надасть Україні пакет військової допомоги на суму 64,8...