Музика полегшила відновлення пацієнтів після операцій

Дата:

Прослуховування музики після хірургічних втручань заспокійливо діє на пацієнтів, що приходять до тями, допомагає знижувати у них рівень тривоги, хворобливих відчуттів і потребу в опіоїдних анальгетиках. Позитивний вплив музики підтвердило нещодавнє американське дослідження, у якому фахівці розглянули кілька десятків робіт із цієї тематики.

Медики давно знають про болезаспокійливий ефект музики. В одному з експериментів музична терапія зменшила післяопераційний біль у пацієнтів із захворюваннями хребта. В іншому дослідженні з’ясувалося, що улюблені мелодії ефективніше знижували чутливість до болю в тестах з тепловим впливом порівняно з незнайомою музикою.

Вчені з медичного коледжу при Каліфорнійському університеті Нортстейт в Елк-Гроув (США) вирішили детально проаналізувати свідчення про роль музики у відновленні людей після операцій. Розглянувши понад 3700 публікацій, дослідники відібрали для систематичного огляду 35 статей.

Метааналіз виявив, що прослуховування музики в навушниках або через динаміки сприяло якнайшвидшому відновленню після хірургічних процедур. Зокрема, пацієнти, які отримували музичну терапію, наступного дня менше страждали від болю. Оцінка за допомогою числової рейтингової та візуальної аналогової шкал показала зниження болю на 19% та 7% відповідно.

Крім того, у тих, хто слухав музику, рівень тривожності виявився на 3% нижчим, а пульс — приблизно на 4,5 удару на хвилину рідше, ніж у пацієнтів без музичної терапії. Також перші отримували значно менше морфіну — в середньому 0,758 міліграма проти 1,654 міліграма у тих, хто не слухав музики.

Дослідники зазначили, що на відміну від інших, більш активних практик, таких як медитація чи пілатес, прослуховування мелодій не потребує психічних чи фізичних зусиль та може застосовуватися одразу після операції. Благотворний вплив музики також пов’язали зі зниженням рівня гормону стресу кортизолу під час прослуховування.

«Коли пацієнти приходять до тями після хірургічного втручання, вони іноді відчувають страх або не розуміють, де знаходяться. Музика здатна полегшити цей перехід і зменшити супутній стрес <…> Вона заспокоює і створює відчуття, що ви в знайомому місці», — пояснили автори.

Результати дослідження вчені представили на конгресі Американської колегії хірургів (ACS) Clinical Congress 2024, що проходить у Сан-Франциско з 19 по 22 жовтня.

5 1 голос
Рейтинг статьи
Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Поділитися:

Subscribe

Популярне

Останні новини
Останні новини

Проблема не лише в “інвалідності по блату”. Зеленський пояснив рішення щодо МСЕК

Рішення ліквідувати МСЕК було пов'язане не лише з отриманням...

Китай відправить пілотований апарат на дно Арктики

Cпеціалісти з КНР готуються відправити пілотований підводний апарат для...

Українці назвали органи та інституції, яким найбільше довіряють

Рейтинг довіри українців до установ очолюють Збройні сили, ГУР...

Клуб чемпіонату України шукає гроші, щоб вийти на наступний матч

Головний тренер першолігового «Маріуполя» Олег Краснопьоров поділився думками...