Карантини через COVID призвели до передчасного старіння мозку підлітків

Дата:

Під час пандемії COVID-19 уряди в усьому світі запровадили суворі заходи, такі як заборона залишатися вдома та закриття шкіл, щоб стримати поширення вірусу. Ці збої суттєво вплинули на розпорядок дня та соціальну діяльність, а їхній негативний вплив на психічне здоров’я підлітків добре задокументовано.

Підлітковий вік — це період інтенсивного емоційного, поведінкового та соціального розвитку. Це час, коли підлітки формують почуття ідентичності, впевненість у собі та самоконтроль. Пандемія сильно обмежила соціальні взаємодії підлітків, що призвело до збільшення кількості повідомлень про тривогу, депресію та стрес, особливо серед дівчат.

Старіння мозку під час локдаунів

Нове дослідження Університету Вашингтона, опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, виявляє ще один глибокий вплив пандемії: прискорене дозрівання мозку у підлітків, причому зміни більш виражені у дівчат. Згідно з дослідженням, середнє прискорення розвитку мозку становило 4,2 року для жінок і 1,4 року для чоловіків.

«Ми розглядаємо пандемію COVID-19 як кризу в галузі охорони здоров’я», — сказала Патриція Кул, старший автор дослідження та співдиректор Інституту навчання та наук про мозок UW (I-LABS). «Але ми знаємо, що це спричинило інші глибокі зміни в нашому житті, особливо для підлітків».

Вимірювання дозрівання мозку

Дослідники вимірюють дозрівання мозку, досліджуючи товщину кори головного мозку, зовнішнього шару тканини мозку. Кора головного мозку природним чином стоншується з віком, навіть у підлітковому віці. Відомо, що хронічний стрес і негаразди прискорюють це витончення, що пов’язано з вищим ризиком розвитку нервово-психічних і поведінкових розладів, таких як тривожність і депресія. Ці розлади часто виникають у підлітковому віці, і жінки піддаються більшому ризику.

Наслідки карантину через пандемію на старіння мозку

Дослідження розпочалося в 2018 році як довготривале дослідження змін структури мозку у підлітків віком від 9 до 17 років. Спочатку дослідники мали на меті спостерігати за типовим розвитком мозку в підлітковому віці. Однак початок пандемії в 2020 році відклав подальші тести до 2021 року, що означає, що початкова мета вивчення типового розвитку більше не була здійсненною.

Блокування через пандемію COVID-19 призвело до надзвичайно прискореного дозрівання мозку підлітків. Це дозрівання було більш вираженим у самок, як видно зліва. Авторство: Вашингтонський університет
Блокування через пандемію COVID-19 призвело до надзвичайно прискореного дозрівання мозку підлітків. Це дозрівання було більш вираженим у самок, як видно зліва. Авторство: Вашингтонський університет

«Коли пандемія почалася, ми почали думати про те, які показники мозку дозволять нам оцінити, що вплинуло на мозок блокування пандемії», — пояснила Нева Корріган, провідний автор і науковий співробітник I-LABS.

«Що означало для наших підлітків бути вдома, а не у своїх соціальних групах — не в школі, не займатися спортом, не тусуватися?»

Старіння мозку дівчат під час локдаунів

Використовуючи дані сканування мозку, зібрані у 2018 році, дослідницька група розробила модель, яка передбачає нормальну швидкість витончення кори в підлітковому віці.

Коли понад 80% початкових учасників повернулися для повторного обстеження у 2021 році, дослідники виявили загальне прискорення витончення кори в усіх підлітків, але цей ефект був набагато більш значним у дівчат. У дівчат витончення було очевидним у всьому мозку, у всіх частках і обох півкулях. Навпаки, хлопчики показали лише витончення кори зорової кори.

Ізоляція під час пандемії

Кул припустив, що більш виражений вплив на мозок дівчат може бути пов’язаний з важливістю соціальної взаємодії в жіночому підлітковому віці. Вона зазначила, що дівчата більше покладаються на близькі стосунки з однолітками, обмін емоціями та розмови, тоді як хлопці часто займаються фізичною активністю, коли збираються.

«Підлітки справді ходять по канату, намагаючись налагодити своє життя», — сказав Кул. «Вони перебувають під величезним тиском. Потім починається глобальна пандемія, і їхні звичайні канали звільнення від стресу зникають. Тих релізів більше немає, але соціальна критика та тиск залишаються через соціальні медіа».

«Схоже, пандемія ізолювала дівчат. Ізолювали всіх підлітків, але більше постраждали дівчата. Це значно сильніше вплинуло на їхній мозок».

Потрібні подальші дослідження

Кул зазначив, що кора головного мозку навряд чи відновить свою попередню товщину, але може відбутися деяке відновлення у формі повільнішого витончення кори з часом, коли нормальні соціальні взаємодії відновляться. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи відбувається це відновлення.

«Цілком можливо, що може бути деяке відновлення», — сказав Кул. «З іншого боку, також можна уявити, що дозрівання мозку у цих підлітків залишатиметься прискореним».

У літніх людей більш швидке витончення кори головного мозку пов’язане зі зниженням когнітивних функцій, таких як швидкість обробки даних і здатність виконувати повсякденні завдання. Хоча такі дані поки що недоступні для підлітків, Кул сказав, що це може бути центром майбутніх досліджень.

«Пандемія стала перевіркою крихкості мозку підлітків. Наше дослідження відкриває новий набір питань про те, що означає прискорення процесу старіння в мозку. Усі найкращі дослідження породжують нові глибокі запитання, і я думаю, що саме це ми зробили тут», – підсумував Кул.

0 0 голосів
Рейтинг статьи
Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Поділитися:

Subscribe

Популярне

Останні новини
Останні новини

Супутниковий трекер сфотографував секретний космічний корабель

У тихому, таємничому світі космічних супутників-шпигунів небагато деталей є...

ЗМІ: Ізраїль створив підставну компанію з виробництва пейджерів, які продавали членам “Хезболли”

Ізраїль заснував підставну компанію, яка видавала себе за угорську,...

Світоліна перенесла операцію, через яку достроково завершила сезон

Колишня перша ракетка України Еліна Світоліна перенесла операцію,...

Україна запропонувала допомогу Португалії для боротьби з лісовими пожежами

Україна запропонувала свою підтримку Португалії, яка наразі потерпає від...